Close
5. 1. 2021

První blok Dukovan bude stát déle kvůli kontrole parogenerátoru

Dukovany (Třebíčsko) 5. ledna (ČTK) - Odstávka prvního bloku Jaderné elektrárny Dukovany spojená s pravidelnou výměnou části paliva a servisem zařízení bude asi o měsíc delší, než firma ČEZ původně plánovala. Při závěrečných kontrolách byly zjištěné změny parametrů u jednoho z parogenerátorů, řekl dnes ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Dodal, že možný termín ukončení odstávky energetici upřesní podle výsledků opakovaných kontrol, na které se teď připravují.

Dukovanský blok číslo jedna přestal dodávat proud loni 13. listopadu, výroba elektřiny v něm měla být podle původních informací firmy ČEZ obnovena ke konci minulého roku. V informačním systému Market Transparency (REMIT) teď firma udává termín ukončení odstávky ke konci ledna.

Dukovanská elektrárna má čtyři bloky s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů, tři bloky jsou v provozu.

Před skončením odstávky musí podle mluvčího každý dukovanský blok projít řadou náročných testů, včetně tlakových zkoušek ověřujících těsnost a pevnost, provádějí se detailní kontroly stavu zařízení. "V rámci těchto kontrol jsme zjistili změny chemických parametrů u jednoho z parogenerátorů, proto jsme rozhodli o provedení dodatečných kontrol. Postupujeme vždy s maximálním důrazem na bezpečnost," uvedl Bezděk.

Všechny servisní práce naplánované v termínu odstávky prvního bloku jsou podle mluvčího dokončené, palivo zůstane zavezené v reaktoru. Pro další kontrolu parogenerátoru energetici mimo jiné použijí diagnostickou metodu vířivých proudů, která podle Bezděka vykazuje vysokou citlivost a přesnost. Další dny odstávky podle něj technici využijí i pro provedení některých prací, které měly přijít na řadu během dalších plánovaných odstávek tohoto bloku.

Elektrárna Dukovany je v provozu od roku 1985. Vloni vyrobila 14,3 terawatthodiny (TWh) elektřiny, podle firmy ČEZ to bylo sedmé nejvyšší množství za 35 let jejího provozu.

vst hj