Close
23. 3. 2021

ČEZ: Územní řízení na nový jaderný zdroj Dukovan začne v červnu

Dukovany (Třebíčsko) 23. března (ČTK) - O zahájení územního řízení na nový jaderný zdroj v Dukovanech chce Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ požádat letos v červnu stavební úřad v Třebíči. Jak dnes řekl novinářům generální ředitel této společnosti Petr Závodský, pro předložení dokumentace už má většinu potřebných vyjádření od orgánů státní správy. Tyto práce podle něj pokračují podle harmonogramu. Kritickým místem projektu je výběr dodavatele nového bloku, uvedl Závodský.

"V současné době probíhá diskuse se státem, jak neztrácet čas a ten tendr nějakým způsobem rozběhnout a držet termíny, které máme opravdu napnuté," řekl Závodský k možné stavbě bloku do roku 2036. Pokud by měla být smlouva s dodavatelem podepsaná v roce 2024, měl by podle Závodského tendr začít během letoška.

"Pro další povolovací řízení už toho dodavatele potřebujeme, potřebujeme s ním projektovat tak, abychom mohli požádat o povolení k výstavbě SÚJB (Státní úřad pro jadernou bezpečnost), respektive o stavební povolení," řekl generální ředitel.

Tento měsíc získala Elektrárna Dukovany II od SÚJB povolení k umístění nového jaderného zdroje v Dukovanech. Také předmětem navazujícího územního řízení bude podle Závodského stavba dvou jaderných zařízení, každého s jedním tlakovodním reaktorem o maximálním elektrickém výkonu do 1200 megawattů (MWe). Výběrové řízení na dodavatele a následné povolení k výstavbě a stavební povolení se už podle něj plánují jen na jeden blok.

Model financování nového jaderného bloku v Dukovanech zhruba za šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun) schválila česká vláda loni. Mezi možnými uchazeči dukovanského tendru jsou podle dostupných informací ruský Rosatom, čínská společnost CGN, severoamerická společnost Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská firma KHNP.

Zástupci vlády a předsedové opozičních stran se na konci ledna dohodli, že chystané výběrové řízení na dodavatele nového bloku Dukovan bude velmi pravděpodobně bez čínského zájemce. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že Čína je pro všechny politické strany nepředstavitelným hlavním dodavatelem bloku. Část opozice se s vládou liší v názoru na to, zda je bezpečnostní a geopolitickou hrozbou také účast Ruska. Počátkem tohoto měsíce Havlíček uvedl, že finální textová podoba tendru na dukovanský blok by mohla být připravena v řádu týdnů.

Podle Závodského by zájemci měli nejdřív dostat dokumentaci, která jim umožní zpracovat úvodní nabídku. Po dalších jednáních by měli předložit finální nabídku. "Budeme hodnotit a pak tu hodnotící zprávu dáme státu, který má právo tam uplatnit své bezpečností požadavky a podobně," řekl dnes novinářům.

Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Čtyři výrobní bloky Dukovan byly zprovozňované v letech 1985 až 1987. Původní projekty počítaly s jejich třicetiletou životností, firma ČEZ nyní předpokládá, že by mohly sloužit celkem 60 let.

vst hj