Close
10. 11. 2020

ČEZ nepočítá s mimořádnou dividendou z prodeje rumunských aktiv

Praha 10. listopadu (ČTK) - Energetická společnost ČEZ v tuto chvíli nepočítá s výplatou mimořádné dividendy z prodeje rumunských aktiv. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl finanční ředitel firmy Martin Novák. O záměru spekulovali někteří analytici. Novák uvedl, že peníze z transakce přispějí ke snížení dluhu a budou využity na rozvojové investice v ČR a stabilních zemích. K vyšší dividendě podle něj mohou přispět také, firma ale zatím počítá se schválením dividendy na standardní valné hromadě, která se každoročně koná v polovině roku.

ČEZ před dvěma týdny uvedl, že prodal většinu svých rumunských aktiv londýnské firmě Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Společnosti podepsaly smlouvu, vypořádání transakce ještě podléhá schválení úřadů. Analytik Fio banky Jan Raška tehdy uvedl, že cena transakce mohla pohybovat kolem 30 miliard korun. Web týdeníku Hrot proti tomu dnes uvedl, že prodejní cena větrných elektráren, rozvodné sítě a dalších rumunských aktiv bude o 8,1 miliardy korun nižší, než je hodnota zmíněného majetku v pořizovacích cenách. ČEZ se dnes k částce nevyjádřil.

"Jsou tři možnosti jak ty prostředky použít. První z nich je investice do nových aktiv, hlavně tedy do ESCO (moderní energetické služby) v Česku a v zahraničí a do fotovoltaik, obnovitelných zdrojů v Česku. Dalším způsobem jak to použít, je snížení dluhu - protože když nám z prodeje Rumunska nebo zahraničí obecně ubude (provozní zisk) EBITDA čtyři, pět miliard korun, tak okamžitě klesne dluhová kapacita," uvedl dnes Novák.

"Potom může být prostor i na dividendu. Asi bychom kvůli tomu nedělali mimořádnou valnou hromadu, a spíš to nějak zohlednili v dividendě řádné, která se vždycky rozhoduje někdy v polovině léta. Asi takhle by to tedy mohlo fungovat, ale nemůžu nikomu nic zaručit, je na to ještě opravdu brzo," dodal. Z loňského zisku vyplatil letos ČEZ akcionářům dividendu 34 korun za akcii před zdaněním, z letošního hospodaření ji analytici očekávají vyšší.

Prodej rumunských aktiv ČEZ zahrnuje celkem sedm firem, mimo jiné distribuční společnost, prodej energií a větrný park Fântânele Cogealac. ČEZ si v Rumunsku ponechá pouze společnost High-Tech Clima zabývající se aktivitami v moderních energetických službách (ESCO) a tradingovou (obchodní) firmu CEZ Trade Romania. Konsorcium vlastníků pod vedením kupujícího fondu MIRA je mimo jiné vlastníkem společnosti GasNet, pod kterou spadá převážná část distribuce plynu v Česku.

Prodej je v souladu s novou strategií ČEZ, schválenou loni v červnu. Ta počítá s postupným prodejem aktiv v Bulharsku, Rumunsku, Turecku a Polsku. Výjimku tvoří firmy zaměřené na ESCO. Z prodeje zahraničních firem chce společnost podle dřívějších informací získat desítky miliard korun, které použije na stavbu obnovitelných zdrojů a nových jaderných bloků i modernizaci distribuční sítě.

Expanzi ČEZ do ciziny označil několikrát za nepovedenou premiér Andrej Babiš (ANO). Majoritním vlastníkem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí vlastní 70 procent akcií společnosti. Na rumunský energetický trh vstoupila firma v roce 2005.

rdo mal